top of page

Три сервіси для створення інтелект-карт


Інтелект-карта (з англійської – Mind maps) – зручний інструмент для наочного структурування та яскравого відображення будь-якої інформації. З її допомогою можна упорядкувати величезні об'єми будь-яких відомостей, що сприяє більш ефективному їх переосмисленню та запам'ятовуванню.

Інтелект-карта являє собою своєрідну деревоподібну схему. У центрі позначено ключову ідею чи поняття, а від неї розходяться гілки – структурні елементи. Окремі слова, поняття, ознаки, цілі та завдання, що позначені на кожній з гілок, певним чином пов'язані між собою. Усі гілки разом характеризують ідею чи поняття, що міститься у центрі.

Такі схеми можна створювати як власноруч, так і за допомогою сучасних зручних онлайн-інструментів. Ми дібрали три ресурси, за допомогою яких ви і ваші учні зможете створити яскраві проєкти власних Mind maps.

Draw.io

Це безкоштовний багатофункціональний сервіс із достатньо простим інтерфейсом. Із його допомогою можна створювати як інтелект-карти, так і різноманітні інженерні схеми, таблиці, блок-схеми, нескладні інфографіки та презентації.

Draw.io – мультимовний сервіс, його інтерфейс можна налаштувати будь-якою з 50 мов, зокрема, українською. Однак з англійською він адаптується не повністю.

Скориставшись одним зі 140 шаблонів, можна створювати власні інтелект-карти, редагуючи кожний елемент, – додавати текст та малюнки, змінювати кольори фону та текстів, вигляд та розміщення блоків і стрілок.

Для того, щоб почати користуватися сервісом, реєстрація не потрібна, за виключенням, якщо робота над проєктом проводитиметься у віртуальній хмарі. Готові зображення можна зберігати Google Диск, OneDrive чи на комп’ютер.

Canva

Це один із найкращих сучасних інструментів для створення не лише інтелект-карт, а й цілого ряду візуального контенту, який стане у пригоді для створення цікавих уроків, – гіфки, комікси, презентації, плакати, логотипи та інше.

Canva – мультимовний інструмент, його інтерфейс адаптується 28 мовами. зокрема, й українською.

Цей сервіс – своєрідний конструктор, скориставшись вбудованим редактором із будь-якого з-понад 220 шаблонів, можна створити власний проєкт інтелект-карти – змінити кольори, текст, шрифти; додати необхідні візуальні елементи, зокрема, гіфки та відео.

Після попередньої реєстрації над одним проєктом у режимі реального часу може працювати декілька осіб. Готові карти можна зберігати у будь-якому форматі – png, jpg, pdf, mp4, cvg та gif.

Цей ресурс умовно безкоштовний. Щоб користуватися усіма можливостями безоплатно, у межах соціального проєкту «Canva для освіти» освітяни можуть подати заявку на отримання безстрокового безкоштовного доступу до преміум версії Canva Pro.

XMind

Це зручна програма для створення яскравих інтелект-карт та діаграм Fishbone. Її інтерфейс інтуїтивно зрозумілий, тому розібратися, як користуватися сервісом досить легко.

Ресурс англомовний, однак, якщо ваша англійська недосконала, ви можете скористатися спеціальним плагіном для автоматичного перекладу сторінок у браузері Google Chrome.

Після завантаження на комп'ютер функціоналом XMind можна користуватися безкоштовно необмежений термін, створюючи власні проєкти з-понад 40 готових шаблонів. При завантаженні можна обрати одну з 16 мов інтерфейсу, зокрема, доступна російська.

У межах програми можна додавати текст; змінювати шрифти, форму відгалужень, кольори фону, тексту та ліній; домальовувати нові блоки та змінювати їхнє положення; додавати яскраві стікери, різноманітні значки та замітки.

Після того, як проєкт створено, ви можете автоматично цілком змінити його структуру, обравши один з 16 шаблонів. Побудовану інтелект-карту можна скачати у форматах png та pdf, а також поділитися проєктом у соціальних мережах чи відправити на електронну пошту.

Використання інтелект-карт допоможе зручно структурувати знання та ідеї. Це надзвичайно зручно для запам'ятовування нової інформації, її аналізу та оцінки, а також для осягнення причинно-наслідкових зв'язків між окремими елементами будь-якої системи. Подібна візуалізація допоможе при упорядкуванні знань, а також при плануванні й прийнятті рішень не лише під час навчання, а й у будь-яких сферах життя.


bottom of page